Main photo of the images/prebranac/prebranac.jpg

Szerb hagymás sült bab (prebranac)

Előkészítés 10 perc
Főzés 210 perc
Kalória 315 kcal

A prebranac, rakott fehér bab karamellizált hagymával, a szerb konyha egyik legfontosabb étele. Populáris comfort food a balkánon, és a böjti időszak kihagyhatatlan eleme.

Bab hozzávalók

4 adag
  • 600g nagyszemű fehér bab
  • 120ml napraforgó olaj
  • 600g vöröshagyma, vékonyra felszeletelve
  • 3gerezd (10g) fokhagyma, apróra vágott
  • 1ek (10g) őrölt piros paprika
  • 2db babérlevél
  • 2ek só
  • bors

Elkészítés

1. lépés

Estére hideg vízbe áztatjuk a babot.

2. lépés

Kiöntjük a vizet amiben ázott, majd jól átmossuk mielőtt feltennénk főni.

3. lépés

Kb 2.5l hideg vízben feltsszük a babot főni. Sózzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a babérlevelet is.

4. lépés

Miután felforrt, közepes lángra kapcsoljuk. Így főzzük 2-3 óráig, amig a bab meg nem puhul, de még nem kezd szétmálni.

5. lépés

Leszűrjük a babot, a főzővizet megvigyázzuk.

6. lépés

Közben a vékony bordáira szeletelt vöröshagymát feltesszük pirulni az olajban 10-15 percig.

7. lépés

15-20 perc pirítás után, hozzáadjuk a fokhagymát is a vöröshagymához, és még egy percig prítjuk, majd levesszük a tűzről.

8. lépés

Belekeverjük a vöröshagymába az őrölt pirospaprikát. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot is, és jól átkeverjük.

9. lépés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

10. lépés

A vöröshagymás babot átöntjük egy agyagedénybe (vagy akármilyen sütőbe), és 15-20 percig besütjük a sütőben.

11. lépés

Melegen és hidegen is tálalható.