Bab hozzávalók
4 adag
- 600g nagyszemű fehér bab
- 120ml napraforgó olaj
- 600g vöröshagyma, vékonyra felszeletelve
- 3gerezd (10g) fokhagyma, apróra vágott
- 1ek (10g) őrölt piros paprika
- 2db babérlevél
- 2ek só
- bors
A prebranac, rakott fehér bab karamellizált hagymával, a szerb konyha egyik legfontosabb étele. Populáris comfort food a balkánon, és a böjti időszak kihagyhatatlan eleme.
Estére hideg vízbe áztatjuk a babot.
Kiöntjük a vizet amiben ázott, majd jól átmossuk mielőtt feltennénk főni.
Kb 2.5l hideg vízben feltsszük a babot főni. Sózzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a babérlevelet is.
Miután felforrt, közepes lángra kapcsoljuk. Így főzzük 2-3 óráig, amig a bab meg nem puhul, de még nem kezd szétmálni.
Leszűrjük a babot, a főzővizet megvigyázzuk.
Közben a vékony bordáira szeletelt vöröshagymát feltesszük pirulni az olajban 10-15 percig.
15-20 perc pirítás után, hozzáadjuk a fokhagymát is a vöröshagymához, és még egy percig prítjuk, majd levesszük a tűzről.
Belekeverjük a vöröshagymába az őrölt pirospaprikát. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot is, és jól átkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A vöröshagymás babot átöntjük egy agyagedénybe (vagy akármilyen sütőbe), és 15-20 percig besütjük a sütőben.
Melegen és hidegen is tálalható.