Main photo of the images/jokai-bableves/jokai-bableves.jpg

Jókai bableves

Előkészítés 20 perc
Főzés 30 perc
Kalória 560 kcal

Tartalmas hagyományos bableves (vagy inkább egytálétel), csülökkel, füstöltkolbásszal, rántás helyett behabarva.

Leves hozzávalók

6 adag
  • 400g füstölt tarja
  • 250 g füstölt kolbász
  • 300g bab
  • 4 db (350g) sárgarépa
  • 1 db (100g) karalábé
  • 0.25 db (100g) zeller
  • 1 db (50g) petrezselyem gyökér
  • 3 babérlevél
  • 1 ek ecet
  • 250g tejföl 12%
  • 2 ek (40g) liszt
  • 1 tk púpozott őrölt pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés

1. lépés

Feltesszük főni a füstölt tarját.

2. lépés

Amikor megpuhult, beletesszük a babot, babérlevelet, répát, zellert, karalábét, petrezselyem gyökeret és a felkarikázott kolbászt.

3. lépés

Addig főzzük, amíg a bab megpuhult. Fővés közben megkóstoljuk a levét, és sózzuk amennyire kell.

4. lépés

Ezután kivesszük belőle a füstölt húst.

5. lépés

Habarást készítünk a tejfölből, lisztből, pirospaprikából, fokhagymából.

6. lépés

Felhigítjuk a habarást a levessel, és visszaöntjük a fazékba.

7. lépés

Újra forraljuk, és 10-12 percig bugyogva főni hagyjuk.

8. lépés

A legvégén fél-egy evőkanál ecetet belekeverünk (óvatosan az ecettel, érdemes megpróbálni fél kanál után).