Main photo of the images/ciabatta/ciabatta.jpg

Ciabatta

Előkészítés 20 perc
Főzés 30 perc
Kalória 1720 kcal

Isteni házi kenyér, egyszerű és nagyszerű recept, ínycsiklandozó végeredmény.

Ciabatta hozzávalók

1 adag
  • 350g kenyérliszt BL80
  • 25g friss élesztő
  • 3ek olívaolaj
  • 1tk cukor
  • 1.5tk só
  • 250ml víz (langyos)
  • olívabogyó, aszalt paradicsom

Elkészítés

1. lépés

A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk 15percig huzatmentes meleg helyen.

2. lépés

A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, keverjük, majd gyúrjuk össze.

3. lépés

Amikor már kezdene odaragadni a tálhoz, adjuk hozzá az olívaolajat és gyúrjuk egyneművé az egész masszát.

4. lépés

Ízlés szerint gyúrjuk bele az olívabogyót vagy aszalt paradicsomot.

5. lépés

Egy fóliával letakarva, tetejét megkenve olívaolajjal (hogy ne száradjon ki) meleg helyen betakargatva, kelesszük duplájára (kb 1h).

6. lépés

Ha megkelt, borítsuk sütőpapíros felületre , és csavarjuk meg úgy egy párszor, hogy megkapjuk azt a tipikus cibatta formát.

7. lépés

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (légkeveréses), helyezzünk alulra egy vízzel telt tepsit, mert gőzben kell sütni.

8. lépés

Ha bemelegedett- begőzölt, akkor vegyük vissza 230 fokra és süssük kb. 20-25 percig.